Doe het zelf

Ga zelf aan de slag met de Centrale Eindtoets! Op deze pagina vind je de voorbeeldtoets, de ouderkrant, weetjes en meer.

Huisstijlfotografie 2018: achtstegroepers spelen buiten hun school met cijfers

Makkelijke en moeilijke opgaven

Heb jij in 2018 de Centrale Eindtoets maken? Of ben je gewoon nieuwsgierig? De resultaten van de Centrale Eindtoets 2018 lieten zien wat in 2018 de makkelijkste en de moeilijkste opgaven waren. Wat vind jij?

Maak de voorbeeldtoets!

De Centrale Eindtoets is geen toets om voor te leren. Toch wil je misschien wel weten wat je kunt verwachten. Daarvoor is er de voorbeeldtoets op papier (pdf). De antwoorden moet je zelf nakijken (of het iemand anders laten doen). Voor de digitale adaptieve Centrale Eindtoets op de computer kun je oefenen met de online oefentoets

Filmpjes

Dit filmpje uit het Jeugdjournaal laat zien welke mensen de vragen van de Centrale Eindtoets (onderdeel wereldoriëntatie) bedenken. Wil je weten hoe het toetsadvies tot stand komt? In dit filmpje van CvTE TV vertelt Patrick Nederkoorn hoe.  Willem Wever vertelt wat er gebeurt met je eindtoets als je hem hebt gemaakt.

Ouderkrant

In maart 2018 wordt de ouderkrant voor ouders en verzorgers met informatie over de Centrale Eindtoets 2018 verstuurd naar alle scholen die in april aan deze toets meedoen. Scholen geven de ouderkrant mee voor thuis. Hier kun je de digitale versie lezen.

Instructie digitale adaptieve Centrale Eindtoets

Je juf of meester legt van tevoren alles uit over de digitale adaptieve Centrale Eindtoets. Het is handig als je weet hoe je een muis, een toetsenbord en koptelefoon gebruikt. Het inloggen en welke digitale hulpmiddelen er zijn wordt uitgelegd in de leerling instructie. Samen met je juf of meester kun je dit van te voren oefenen, zodat je precies weet wat je moet doen.

Voor slechtziende leerlingen

Slechtziende leerlingen kunnen een speciale versie van de Centrale Eindtoets maken. Deze versie voor slechtzienden heeft minder plaatjes en  duidelijk gemarkeerde opgaven.Voor leerlingen die speciale ondersteuning nodig hebben zijn er veel mogelijkheden om de toets te kunnen maken.

Wist je dat:

  • de Centrale Eindtoets sinds 2015 bestaat?
  • er ruim 100 mensen aan de toets werken?
  • er voor 1 onderdeel 360 vragen worden bedacht, waarvan er 20 in de toets komen?
  • er 500.000 toetsboekjes worden gedrukt?
  • het 5 dagen duurt om alle antwoordbladen na te kijken?
  • er groep 8'ers op de foto’s staan voor de website en ouderkrant?