Doe het zelf

Ga zelf aan de slag met de Centrale Eindtoets! Op deze pagina vind je de voorbeeldtoets, de ouderkrant, weetjes en meer.

©Het CvTE

Makkelijke en moeilijke opgaven

Heb jij in 2019 de Centrale Eindtoets gemaakt? Of ben je gewoon nieuwsgierig? De resultaten van de Centrale Eindtoets 2019 lieten zien wat in 2019 de makkelijkste en de moeilijkste opgaven waren. Wat vind jij?

©Het CvTE

Maak de voorbeeldtoets!

De Centrale Eindtoets is geen toets om voor te leren. Toch wil je misschien wel weten wat je kunt verwachten. Daarvoor is er de voorbeeldtoets (pdf). De antwoorden moet je zelf nakijken (of het iemand anders laten doen). 

©Het CvTE

Filmpjes

Dit filmpje uit het Jeugdjournaal laat zien welke mensen de vragen van de Centrale Eindtoets (onderdeel wereldoriëntatie) bedenken. Wil je weten hoe het toetsadvies tot stand komt? In dit filmpje van CvTE TV vertelt Patrick Nederkoorn hoe. Willem Wever vertelt wat er gebeurt met je eindtoets als je hem hebt gemaakt.

©Het CvTE

Ouderkrant

In maart 2021 wordt de ouderkrant voor ouders en verzorgers met informatie over de Centrale Eindtoets 2021 verstuurd naar alle scholen die in april aan deze toets meedoen. Scholen geven de ouderkrant mee voor thuis.

©Jeugdjournaal

Voor slechtziende leerlingen

Slechtziende leerlingen kunnen een speciale versie van de Centrale Eindtoets maken. Deze versie voor slechtzienden heeft minder plaatjes en duidelijk gemarkeerde opgaven. Voor leerlingen die ondersteuning nodig hebben, zijn er veel mogelijkheden om de toets te kunnen maken.

College voor Toetsen en Examens

Wat is het College voor Toetsen en Examens?

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is namens het ministerie van OCW verantwoordelijk voor de Centrale Eindtoets van de overheid.

Het CvTE geeft opdracht aan Stichting Cito om de toets te ontwikkelen. DUO krijgt van hen de opdracht om te zorgen dat de scholen zich kunnen inschrijven voor de Centrale Eindtoets en om alle antwoorden te verwerken. Ook maken zij de leerlingrapporten en het schoolrapport. 

©Het CvTE

Wist je dat:

  • de Centrale Eindtoets sinds 2015 bestaat?
  • er ruim 100 mensen aan de toets werken?
  • er voor 1 onderdeel 360 vragen worden bedacht, waarvan er 20 in de toets komen?
  • het 5 dagen duurt om alle antwoordbladen na te kijken?
  • er groep 8'ers op de foto’s staan voor de website en ouderkrant?