Doe het zelf

Ga zelf aan de slag met de Centrale Eindtoets! Op deze pagina vind je de voorbeeldtoets, de ouderkrant, weetjes en meer.

Makkelijke en moeilijke opgaven

Heb jij in 2017 de Centrale Eindtoets gemaakt? Of ben je gewoon nieuwsgierig? De resultaten van de Centrale Eindtoets 2017 lieten zien dat dit in 2017 de makkelijkste opgaven waren. En dit waren de moeilijkste opgaven. Wat vind jij?

Wie maken de toetsvragen?

Dit filmpje uit het Jeugdjournaal laat zien welke mensen de vragen van de Centrale Eindtoets (onderdeel wereldoriëntatie) bedenken en hoe ze dat doen. Misschien leuk om te weten!

Maak de voorbeeldtoets!

De Centrale Eindtoets is geen toets om voor te leren. Toch wil je misschien wel weten wat je kunt verwachten. Daarvoor is er de voorbeeldtoets op papier (pdf). De antwoorden moet je zelf nakijken (of het iemand anders laten doen). 

Als jouw school kiest voor de digitale adaptieve Centrale Eindtoets, op de computer, dan legt je juf of meester je van tevoren alles uit. Voor deze toets is het handig als je weet hoe je met een muis moet werken en hoe je bijvoorbeeld het geluid van de toets kunt aanzetten. Samen met je juf of meester kun je dit het beste van te voren oefenen, zodat je precies weet wat je moet doen. Je kunt oefenen met de online voorbeeldtoets.

Ouderkrant

In maart 2018 wordt de ouderkrant voor ouders en verzorgers met informatie over de Centrale Eindtoets 2018 verstuurd naar alle scholen die in april aan deze toets meedoen. Scholen geven de ouderkrant mee voor thuis. In maart vind je hier de digitale versie. 
Als voorbeeld is hier (tot de ouderkrant 2018 uit is) de ouderkrant uit 2017 te vinden.

Toets voor slechtziende leerlingen

Slechtziende leerlingen kunnen een speciale versie van de Centrale Eindtoets maken. Deze versie voor slechtzienden heeft minder plaatjes en  duidelijk gemarkeerde opgaven.Voor leerlingen die speciale ondersteuning nodig hebben zijn er veel mogelijkheden om de toets te kunnen maken.

Wist je dat breed

Wist je dat... de Centrale Eindtoets voor het eerst in 2015 is afgenomen?

Wist je dat... er meer dan 100 mensen werken aan de toets?

Wist je dat... er voor één toetsonderdeel, bijvoorbeeld spelling, 360 opgaven worden bedacht, waarvan er 20 opgaven in de toets terechtkomen?

Wist je dat... er meer dan een half miljoen toetsboekjes worden gedrukt?

Wist je dat... je de toets ook op de computer kunt maken?

Wist je dat... ook blinde leerlingen de toets kunnen maken, namelijk met een speciale brailleversie?

Wist je dat... het 5 dagen duurt voordat alle antwoordbladen zijn nagekeken?

Wist je dat... er meer dan 1.000 uren ingewikkeld rekenwerk nodig is door toetsexperts om de juiste standaardscore te berekenen?

Wist je dat... er ieder jaar leerlingen uit andere groep 8 op de foto’s staan voor de website en ouderkrant?

Wist je dat... de foto’s van de toetsboekjes 2017 vanuit een hoogwerker zijn gemaakt?